Octavia II być może problemy z turbosprężarką?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • korpal
    Ambiente
    • 2008
    • 168

a ja wczoraj wymieniłem termostat i myślałem że mnie krew zaleje bo mam takie rozwiązanie że termostat jest zintegrowany z czujnikiem i obudową i całość kosztuje 340 zł mam 1,6 benzyna 2004 r oczywiście teraz temperatura podchodzi do 90 dość szybko i tak trzyma
  • wkowal10
    Ambiente
    • 2007
    • 237

Witam wszystkich . Mam octavię II 1.9 TDI 2006r. 56 tys. przebiegu . Jak przycisnę mocno na gaz samochód jakby się zachłystywał paliwem na moment ok. 1 s i czuć lekkie szarpnięcie . Czasami jak mocno dodam gazu np. przy wyprzedzaniu i włączy się turbo słyszę taki odgłos jakby flaga łomotała na wietrze . Czyżby to turbina była . Samochód jest na gwarancji 2006 r. , ale chciałbym się doradzić przed wizytą w serwisie , żeby wiedzieć jak z nimi rozmawiać . Jak można sprawdzić turbosprężarkę ?Dzięki za podpowiedzi . Pozdr.

Komentarz

przy jakich obrotach jak depniesz t osie dusi ..

falaga łomotał ...cóż, turbina świszczy, u jednych głośniej u innych ciszej ..ale żeby łomotało cos ..to raczej nie z turbiny.

a turbinę jak sprawdzić, zobaczy czy masz olej obrzygany w koło niej, później zdejmij filtr powietrza i sprawdź w przewodach czy jest olej, troszkę go zawsze bedzie bo turbo wyrzuci, albo podjedz do mechanika niech zobaczy co i jak
      podjedz na spota podłacza sie VAGEIM i powiedzą co i jak i ile daje turbo czy to dobrze czy zle.

i to by było na tyle.

Komentarz

• wkowal10
        Ambiente
        • 2007
        • 237

to zacięcie przy dodawaniu gazu występuje przy 2500-3000 obrotów . Być może trzeba filtr powietrza wymienić , zbliża się przegłąd przy 60 tys. i inne filtry .

Komentarz

• Zibi
          Rider
          S_OCP Member
          • 2005
          • 491

Jesli agresywnie nacisniesz z niskich obrotow (<1800-2000) to moze byc to przeniesienie napedu, czyli albo dwumas albo sprzeglo
          Taka jazda jest mocno niezdrowa i moze szybko doprowadzic do awarii ktoregos z tych elementow

Pozdrawiam
          Zibi

Komentarz

wkowal10, a moze filtr paliwa czas wymienic równiez??wymieniałes ?

Komentarz

• wkowal10
              Ambiente
              • 2007
              • 237

Będe jechał na servis przy 60 tys. to mi wszystkie wymienią . Na razie muszę jeszcze czekać 3.5 tys. czyli 1.5 miesiąca .

Komentarz

Pracuję...